DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Ekonomer: Minst en räntehöjning till

Prisökningarna är fortsatt ovanligt höga i årstakt. Arkivbild Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Inflationen ligger kvar på 9,3 procent i juli – samma höga nivå som i juni, enligt SCB. Det är priserna på paketresor och livsmedel som håller uppe pristrycket. En viss lättnad ändå för Riksbanken, enligt några bedömare. Kanske blir det "bara" en höjning till.

"Priserna ökade främst på paketresor och livsmedel under juli. Detta motverkades av lägre elpriser, vilket bidrog till att konsumentpriserna totalt under juli var oförändrade", säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i en kommentar i ett pressmeddelande.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson konstaterar att utvecklingen i stort var i linje med förväntningarna. Och prisutvecklingen har också kommit närmare Riksbankens prognoser jämfört med hur det såg ut i juni.

– Det är en liten lättnad för Riksbanken, säger Isaksson.

Kanske bara i september

Men inflationen är fortsatt väldigt hög. Och en räntehöjning i september är närmast självklar.

– Däremot kanske man inte höjer i november om inflationen fortsätter att sjunka, säger Isaksson.

SEB-ekonomen Olle Holmgren är inne på ungefär samma spår.

– Det är ganska mycket i linje med förväntningarna, det är inget som sticker ut så jättemycket. Livsmedelspriserna ökade en del men det brukar de göra i juli. Det är en reversering av att man brukar sänka dem i juni, när midsommarhelgen inträffar.

Vad betyder det här för Riksbankens kommande besked?

– Det är ganska neutralt, det är positivt att det inte kommer några nya uppåtöverraskningar om man tittar på de senaste 1,5 åren. Det är fortfarande en väldigt hög inflation, även om det finns tecken på att inflationen är på väg ned. Men det är väldigt stor sannolikhet att Riksbanken höjer i september.

Matpriser åker upp och ned

Kommer det att bli fler än en höjning?

– Marknaden kommer att fortsätta spekulera i det, men vår prognos är att detta blir den sista höjningen, men det förutsätter att inflationen kommer att falla mycket under hösten.

Handelsbankens ekonomer tror däremot att Riksbanken höjer två gånger i höst, och att styrräntan därmed hamnar på 4,25 procent i november, från dagens nivå på 3,75 procent. Tjänsteinflationen är fortsatt oroande hög, och återigen stigande bränslepriser och ånyo en svagare krona är några faktorer som gör att inflationen sjunker långsammare än vad många andra bedömare tror, är Handelsbankens syn.

Torbjörn Isaksson tror inte att matprisuppgången i juli behöver vara början på ett nytt prisrally på livsmedel. Under sommaren spelar säsongsmässiga effekter stor roll.

– Man behöver inte vara alltför orolig, det behöver inte vara en ny uppgång av matpriserna, säger Torbjörn Isaksson.

Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt:

– Inflationen är tydligt på väg ned och vi kommer se en snabb minskning av inflationstakten under hösten. Riksbanken kommer sannolikt att nå sitt inflationsmål på 2 procent – även om de inte höjer räntan på nästa möte. Det som oroar just nu är konjunkturläget och att prognoserna pekar på att Sverige får den lägsta BNP-tillväxten i EU i år, säger han till TN.

Olle Lindström/TT

Annika Andersson/TT

TN

Fakta: Inflationen i siffror

TT

Inflationen, prisökningarna på årsbasis enligt det breda måttet KPI, låg på 9,3 procent i juli. Det var samma prisökningstakt som i juni. Ekonomernas snittprognos låg på just 9,3 procent.

Den så kallade KPIF-inflationen, där ränteeffekter på prisutvecklingen räknats bort, var också oförändrad på 6,4 procent. Det var marginellt lägre nivå än väntat.

Riksbankens mål är att hålla KPIF-inflationen på 2 procent.

KPIF-inflationen exklusive energipriser – den så kallade underliggande inflationen – var 8,0 procent. Det kan jämföras med 8,1 procent i juni och förväntade 8,0 procent.

Källa: SCB, Bloomberg