Tyskland miljardsatsar på halvledare

Tyskland och förbundskansler Olaf Scholz uppges storsatsa på produktionen av halvledar. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Tyskland storsatsar på att stärka den inhemska produktionen av halvledare. Regeringen i Berlin förbereder ett stödpaket på 20 miljarder euro, motsvarande 231 miljarder kronor, rapporterar Bloomberg.

EU:s medlemsländer, inklusive Tyskland, har under lång tid påtalat vikten av att stärka sin självförsörjning av åtråvärda halvledarkomponenter. Underförstått handlar det om att minska beroendet från Kina.

Nu planerar den tyska regeringen att lansera ett stödpaket ämnat att stötta landets teknologiska sektor och säkra leveranser av de kritiska komponenterna.

Pengarna ska delas ut till tyska och internationella företag senast år 2027, och kommer att tas från Tysklands fond för klimat och omställning, skriver nyhetsbyrån med hänvisning till regeringskällor.

Berlin befinner sig just nu i slutförhandlingar med det taiwanesiska och världsledande halvledarbolaget TSMC om att investera i en fabrik i Dresden.

Finansministeriet har ännu inte bekräftat Bloombergs uppgifter.

Joakim Hugert Lundberg/TT