DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Irak stoppar alla svenska företag

Ericsson får inte verka i Irak. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Ekonomi (TT)

Irak stoppar alla affärer med svenska företag i landet, säger Iraks kommunikationsminister Hayam al-Yasiri till irakisk tv.

Irak drar också in tillståndet för telekomtillverkaren Ericsson att verka i Irak, skriver nyhetskanalen al-Arabiya.

Ericsson har ännu inte kommenterat uppgifterna. Men Irak är en mycket, mycket liten marknad för Ericsson, enligt Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.

– Den betyder ingenting för Ericsson. De har varit där bara för att några av de stora operatörerna har varit där. Men det är en så liten marknad, säger han.

Däremot, om protesterna skulle sprida sig till andra länder, så att även andra marknader och företag blockeras, då är det en annan sak.

– Då är det ett problem för hela den svenska exportindustrin, säger Daniel Djurberg.

– Om det sprider sig kan det få allvarliga följder, säger Stefan Karlsson, chefsanalytiker på statliga Exportkreditnämnden.

Han berättar att Irak är en relativt liten marknad för svenska företag. Men han kan inte säga vilka företag som verkar där på grund av sekretess.

Mellanöstern är däremot större, knappt två procent av den svenska exporten går dit.

– Det skulle få betydande konsekvenser för de företag som exporterar dit, säger Stefan Karlsson.

Business Sweden skriver i sms till TT: "Vi följer givetvis läget noggrant nu men vi kommenterar inte det i nuläget"

Irak uppmanar även Sveriges ambassadör att lämna landet, samtidigt som man kallar hem sin högsta diplomat i Sverige.

Stampade på koran

Beskedet kommer sedan två personer genomfört en allmän sammankomst framför Iraks ambassad i Stockholm där de bland annat stampade på en koran.

Duon hade inför sammankomsten aviserat att de skulle bränna boken. Ingen på plats uppfattade att koranen brändes, men på bilder syns små brännmärken i kanten på boken.

Irak hotade inför den planerade koranbränningen att bryta de diplomatiska förbindelserna med Sverige om koranen brändes.

TT söker Ericsson och regeringen.