Yellen: USA söker sund konkurrens med Kina

USA:s finansminister Janet Yellen är på besök i Kina. På fredagen träffade hon den kinesiske premiärministern Li Qiang. Bild: Mark Schiefelbein AP/TT

Ekonomi (TT)

Marknadens blickar är riktade mot Peking där USA:s finansminister Janet Yellen är på besök. I ett försök att stabilisera ländernas frostiga relation säger hon till Kinas premiärminister Li Qiang att USA inte strävar efter en vinnaren-tar-allt-konkurrens.

Yellen landade på torsdagen och är i Kina mellan den 6-9 juli. Besöket sker i kölvattnet av en allt mer ansträngd relation mellan världens två ekonomiska stormakter.

Tidigare i veckan införde Peking exportrestriktioner för två sällsynta mineraler som är avgörande i tillverkningen av halvledare. Washington replikerade med att vilja begränsa kinesiska företags tillgång till amerikanska molntjänster som använder artificiell intelligens, däribland Amazon och Microsofts tjänster.

Kritik mot exportrestriktioner

När Yellen på fredagsförmiddagen svensk tid träffade den kinesiske premiärministern Li Qiang uppgav hon att restriktionerna var bekymrande.

Men hon underströk att USA inte vill se en ekonomisk kraftmätning mellan länderna, rapporterar AP.

– Vi strävar efter en sund ekonomisk konkurrens, som inte är vinnaren-tar-allt, men som genom en rättvis uppsättning regler kan gynna båda länderna över tid, sade hon till Li Qiang i det kinesiska parlamentet, enligt nyhetsbyrån.

Kina: Vi ser en regnbåge

Premiärminister Li sade att Kina i och med Yellens besök kan se en regnbåge över ländernas relation efter den ansträngda perioden som varit, enligt AFP.

Yellen tillade att USA under vissa omständigheter kan behöva vidta riktade åtgärder för att skydda sin nationella säkerhet.

– Men vi bör inte tillåta att motsättningar leder till missförstånd som i onödan förvärrar vår bilaterala ekonomiska och finansiella relation, sade Yellen.

Hittills under sitt besök har Yellen också träffat Liu He, tidigare vice premiärminister, och Kinas centralbankschef Yi Gang, enligt det amerikanska finansdepartementet.

Joakim Hugert Lundberg/TT