DEBATTEN OM OFFENTLIGT SLÖSERI

Forskning: Därför misslyckas offentlig sektor i sin digitala förvandling

Bild: Pontus Lundahl/TT

Med några få undantag misslyckas lejonparten av digitaliseringsprojekten i offentlig sektor. Det slår data- och systemforskaren Gideon Mekonnen Jonathan vid Stockholms Universitet fast i sin avhandling, enligt Dagens Samhälle.

Det som ofta krånglar är upphandlingar, förseningar, alltför ambitiösa projekt med oklara mål och säkerhetsaspekter.

– Det blir som en ond cirkel. Sverige har kommit långt jämfört med många andra länder, men vi har fortfarande många problem. Politikerna är väldigt sugna på att digitalisera och medborgarnas krav på det är enorma, men det måste mötas av organisationsförändringar, säger Gideon Mekonnen Jonathan som disputerar vid Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vid Stockholms universitet.

För att lyckas i den offentliga sektorns digitala förvandling behöver det införas en förändring i organisationskulturen, förklarar han.

– Det här är långa processer. Förändringsviljan måste komma från ledarna, det är de som måste ta initiativ till en kulturförändring.

Det är också viktigt att satsa på en icke-hierarkisk organisation, rätt ledarskapsförmågor, mänskliga resurser och att samarbeta med alla inblandade parter och utvärdera.

Dagens Samhälle: Ny forskning: Organisationen som krävs för att lyckas med digitala projekt