DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Regeringen letar fastighetsköpare

Finansmarknadsminister Niklas Wykman har haft kontakter med institutionella investerare om det pressade läget på fastighetsmarknaden. Arkivbild Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Regeringen för samtal med fastighetsinvesterare om den finansiellt pressade situationen på den svenska fastighetsmarknaden, rapporterar tidningen Dagens industri.

Uppgifterna kommer samtidigt som situationen blir allt kärvare för ett av landets allra största aktörer på fastighetsmarknaden: SBB.

– Vi har haft en dialog med olika institutionella ägare för att bilda oss en uppfattning om hur marknaden ser på situationen, och den har vi haft i närtid, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) till tidningen.

En företrädare för en svensk institutionell investerare berättar samtidigt anonymt för Dagens industri att han fått ett samtal från en statssekreterare. Där ska det ha ställts frågor om det fanns intresse för att köpa så kallade samhällsfastigheter – det vill säga fastigheter med offentligfinansierad verksamhet.

Uppgifterna kommer sedan krisen för fastighetsbolaget SBB, med storägaren och vd:n Ilija Batljan, fördjupats snabbt av sänkningar av kreditbetyget till skräpnivå av två ratinginstitut inom loppet av några veckor.

SBB:s styrelse meddelade tidigare i veckan att man överväger att sälja hela eller delar av verksamheten för att hantera krisläget.

SBB:s fastighetsbestånd består till stor del av just samhällsfastigheter, men koncernen har även bostäder och fastighetsutveckling i sin verksamhet.