KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Näringslivet: Sluta bråka om vindkraften

Politikerna borde bejaka alla fossilfria kraftslag, enligt Svenskt Näringsliv. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer / TT

Politik (TT)

Företagen vill se långsiktiga spelregler för både vindkraft och kärnkraft. Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke uppmanar politiker att sansa sig.

– Jag tycker det är olyckligt att tonläget om vindkraften är så högt.

Regeringen meddelade på tisdagen att man ger grönt ljus för de två stora havsbaserade vindkraftsparkerna Kattegatt syd och Galene utanför Hallandskusten. Uppemot hundra nya vindkraftverk kan komma att byggas ute i havet.

Sverigedemokraterna var inte sena med att reagera. "Jag köper inte argumentet att vi behöver alla fossilfria alternativ", sade SD:s näringspolitiske talesperson Tobias Andersson.

Tidigare har SD-toppen Oscar Sjöstedt sagt att han helst skulle vilja ”plocka bort” de vindkraftverk som redan är byggda.

"Det sista vi behöver"

Organisationen Svenskt Näringsliv välkomnar däremot regeringens besked om parkerna. Och SD:s utspel får kritik.

– Vi har en regering som tydligare bejakar även vindkraften, då är det sista vi behöver en förnyad diskussion om de respektive fossilfria energislagen. Jag tycker det är olycklig att tonläget om vindkraften är så högt, vi behöver all fossilfri kraft vi kan få, säger vd:n Jan-Olof Jacke.

Företag och investerare vill se långsiktiga spelregler för alla energislag, såväl vindkraft som kärnkraft, säger han.

– Varje gång man går ut och positionerar sig så skapar det oro bland investerare. Man behöver veta att besluten som tas ligger fast och att riktlinjerna är långsiktiga.

Samtidigt framhåller han att det är uppenbart att Tidöavtalet pekar ut vindkraftens framtid i energimixen.

I april 2021 skrev Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att partiet säger "nej till de stålskogar av vindkraftverk som tvingas på svenskarna". Även ett sådant språkbruk är olyckligt, enligt Jacke.

– Det är inte bra för utbyggnadstakten, det är inte bra för investeringsviljan.

Lagförslag om kärnkraft

När det gäller kärnkraften sade Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Mikael Damberg nyligen i en intervju i Svenska Dagbladet att han tror att Sverige behöver mer, ny kärnkraft.

Svenskt Näringslivs vd tror inte nödvändigtvis att det behövs en ny energiöverenskommelse för att åstadkomma långsiktiga spelregler för mer elproduktion. Nu har regeringen presenterat ett lagförslag om att riva upp restriktioner för byggandet av kärnkraftsreaktorer, vilket han tycker är bra.

– Ju fler som röstar för det och ju fler som röstar för målet om fossilfritt i stället för förnybart, desto bättre är det, säger Jacke.

På sistone har politikerna tonat ned sin retorik något, anser han. Och under tisdagen intervjuades till exempel SD-politikern Magnus Olsson, oppositionsråd i Malmö och ledamot i partistyrelsen, där han sade att han vill se alla kraftslag i framtiden: "kärnkraft, vattenkraft, men även solkraft och vindkraft."

– Vi har börjat röra oss bort från den polariserande retoriken, och jag vill inte röra mig tillbaka in i ett närapå kulturkrig om kraftslagen.

Niklas Svahn/TT