DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Storbanken: Här i landet slår krisen hårdast

Prognos ör den förväntade tillväxten 2023 i landets regioner. Bild: Anna-Lena Lindqvist

Ekonomi (TT)

Läget är skört i svensk ekonomi och i alla delar av landet signaleras sämre tider framöver, enligt en ny rapport från Nordea.

– Småland, tillsammans med Västsverige, har det tuffast, säger chefsanalytikern Susanne Spector.

Lågkonjunkturen blir kännbar i alla delar av Sverige och utsikterna för den svenska ekonomin är osäkra, skriver Nordea i en ny rapport om de regionala utsikterna.

Byggmarknaden har inte gått så här trögt på 30 år och hushållen drar nu ner på sin konsumtion till följd av stigande räntor och hög inflation.

– Jämfört med i höstas så skriver vi ner utsikterna för alla delar av landet. Småland tillsammans med Västsverige, har det fortsatt tuffast, säger bankens chefsanalytiker Susanne Spector.

Svårast i Småland

Smålandsregionen är den mest konjunkturkänsliga regionen i Sverige. Även under finanskrisen och eurokrisen var Småland extra utsatt. Under 2023 krymper ekonomin där med 3,0 procent.

Anledningen är att regionen har en större andel industri än andra, enligt Spector. Och de industrier som finns i Småland är också de som nu drabbas hårdast av stigande räntor och hushåll som drar ner på sin konsumtion.

Möbelindustrin och de småländska byggföretagen är exempel på sektorer som just nu har det svårt.

– Det finns många småhusbyggare i Småland och många vittnar om ett väldigt svagt orderläge. Man köper inte nya hus när ekonomin bromsar in, säger chefsanalytikern.

I Västsverige kämpar fordonsindustrin med osäkerheter kring produktionen. Och även här har framtidsutsikterna för byggföretagen kraftigt försämrats, enligt Nordea är utsikterna faktiskt de sämsta som uppmätts.

Tillväxten i regionen väntas ligga på minus 2,5 procent under 2023.

Norrlandsekonomin bromsar

Den stora förändringen de senaste månaderna är att ekonomin i Övre Norrland väntas krympa 2,0 procent under året, säger Susanne Spector.

På senare år framgångsvinden blåst över norra Norrland. Det talas om en industriell revolution och flertalet satsningar på grönt stål och Northvolts jättefabrik i Skellefteå har fått stor uppmärksamhet.

Nu ser den ekonomiska utvecklingen i regionen ut att bli tuffare än under pandemin, enligt chefsanalytikern.

– Det här beror framför allt på att industriföretagen ser ett sämre globalt läge, säger hon.

– Och det är också intressant för att det kan tala för att den ekonomiska utvecklingen globalt också blir lite sämre än vad som i dagsläget förväntas, eftersom de norrländska företagen brukar ligga tidigt i vändningar, tillägger hon.

Stadigast i Stockholm

Den region som väntas stå emot den ekonomiska nedgången bäst är Stockholm. Tillväxten väntas hamna på minus 1,0 procent för året.

Bland annat är byggföretagen betydligt mindre dystra än i andra delar av landet, enligt Spector.

En förklaring kan vara att byggandet i Stockholm kraftigt bromsade in när bopriserna sjönk 2017, enligt chefsanalytikern. Sedan dess har inte byggandet växlat upp på samma sätt som i andra delar av landet.

– Man börjar på en lägre nivå och har därför mindre fallhöjd.

– Industrin i Stockholm är också mindre konjunkturkänslig, man har mer av läkemedelsindustri och tjänsteexport som väntas klara sig bättre, tillägger hon.

Martina Karpmyr/TT

Väntade tillväxtsiffror i landets regioner 2023, enligt storbanken Nordeas prognos. Bild: Anna-Lena Lindqvist/TT
Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Fakta

I Nordeas rapport används EU:s så kallade NUTS2-regioner – en områdesindelning gjord utifrån exempelvis befolkningsstorlek och yta och som bland annat används i statistiksammanhang.

Med hjälp av statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) har Nordea gjort prognoser för den förväntade tillväxttakten i varje region.

Regionen Småland och öarna drabbas hårdast av lågkonjunkturen i Sverige och tillväxttakten väntas bli minus 3,0 procent under 2023. Här väntas även den största nedgången i sysselsättning, 0,9 procent.

I Västsverige väntas tillväxten bli minus 2,5 procent under året.

I Sydsverige, Östra Mellansverige, Norra Mellansverige och i Övre Norrland väntas ekonomin krympa 2,0 procent.

I Mellersta Norrland väntas motsvarande siffra bli minus 1,5 procent under 2023.

Och Stockholm väntas få en tillväxt på minus 1,0 procent.

I tre regioner väntas enligt prognosen en ökad sysselsättning under 2023, Västsverige (0,5 procent), Övre Norrland (0,2 procent) och Stockholm (0,1 procent). I resterande regioner väntas sysselsättningen falla.

Källa: Nordeas rapport "Regionala utsikter"