DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Så blir din skatt 2023 – räkna ut din nya lön

Färre betalar statlig skatt i år eftersom brytpunkten för statlig skatt höjs med nästan 5000 kronor. Bild: Henrik Montgomery/TT

I dagarna får många årets första lön, men hur mycket blir kvar när den nya skatten dragits? Gå in på Ekonomifaktas räknesnurra ”Räkna ut din skatt” för att få veta. För de allra flesta blir det en glad överraskning.

Ekonomifaktas tjänst ”Räkna ut din skatt” har nu uppdaterats med de nyheter som infördes vid årsskiftet. Den förändring som påverkar flest personer är den automatiska uppskrivningen av inkomstbasbeloppet och prisbasbeloppet, som bland annat påverkar gränsen för statlig inkomstskatt.

Det konstaterar Simon Torstensson, skatteexpert på Ekonomifakta.

– Vanligtvis är det inget som påverkar särskilt mycket men den höga inflationen gör att höjningen av nivån för 2023 är ovanligt stor, säger han.

Inkomstnivån för när en person ska betala statlig skatt på 20 procent har ökat från 46 242 kronor per månad till 51 158 kronor per månad. Det innebär att fler hamnar under brytpunkten och slipper betala statlig skatt.

För pensionärer över 66 år sker liknande förändringar som gör att statlig skatt betalas vid en inkomst på drygt 56 900 kronor i månaden. Förra året låg nivån på knappt 51 600 kronor.

”I en olycklig situation med hög inflation så blir ändå skatten mindre”, säger Simon Torstensson, skatteexpert på Ekonomifakta. Bild: Ulf Börjesson/Ernst Henry Photography AB

Över lag får den genomsnittlige svensken ut mer av sin lön i år eftersom även jobbskatteavdraget blir större när nivån för statlig skatt skrivs upp. Den som har en lön på 37 100, genomsnittslönen i Sverige, får ut 2 904 kronor mer av jobbskatteavdraget under 2023.

– I en olycklig situation med hög inflation så blir ändå skatten mindre, säger Simon Torstensson.

Den skatt som ligger bakom de största skillnaderna i skatt för enskilda personer är som alltid kommunalskatten. I år har fem kommuner höjt sin skatt medan sju har sänkt den.

Dorotea har den högsta kommunalskatten på 35,15 procent medan Österåkers, på 28,98 procent, är lägst. Det innebär att det mellan kommunerna skiljer 2 000 kronor per månad efter skatt för en 40-åring med en genomsnittlig lön.

Höjningen av pensionsåldern innebär stora förändringar i skatt för de som är födda 1957. Tidigare hade den som fyllt 65 år rätt till det förhöjda grundavdraget, men nu sker det inte förrän vid 66 års ålder.

– En annan förändring är att jobbskatteavdraget för de över 66 år förstärks. Det beror lite på inkomst hur mycket det blir men de flest kan räkna med ett avdrag på runt 500 kronor, säger Simon Torstensson.

Räkna ut din nya skatt här