EU:S FRAMTID

Svensk industri efterfrågar tillväxtfokus inför EU-ordförandeskapet

Statsminister Ulf Kristersson (M), Kerstin Hallsten, chefekonom Industriarbetsgivarna. Bild: Christine Olsson/ TT , Rikard Westman/Pressbild

Sverige bör som EU:s ordförandeland ändra kurs för skadliga EU-förslag på det sociala området och i stället rikta fokus på "tillväxt och konkurrenskraft”. Det säger Kerstin Hallsten, chefekonom Industriarbetsgivarna.

En strid ström av EU-förslag inom det sociala området utmanar den svenska arbetsmarknadsmodellen. Minimilönedirektivet är bara en i raden av de omnämnda förslagen. Det äventyrar svensk konkurrenskraft, menar Kerstin Hallsten som representerar den exporttunga basindustrin.

EU måste byta kurs i arbetsmarknadspolitiken. Fokus i EU-samarbetet måste i stället ligga på tillväxt, konkurrenskraft och en välfungerande inre marknad, anser chefekonomen.

– Vi vill se att EU fokuserar på kärnfrågorna och stärker den inre marknaden. Det ska vara enkelt att handla, resa och flytta mellan EU-länderna. Det i sin tur bidrar till tillväxt och jobbskapande, säger hon i ett pressmeddelande.

Pressmeddelande: Tillväxt och konkurrenskraft – högaktuella frågor under Sveriges ordförandeskap