ELKRISEN

Ännu inget besked om elstöd till företag

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Bild: Claudio Bresciani/TT

Regeringen kan inte gå vidare med det föreslagna elstödet till företagen eftersom det bryter mot EU:s statsstödsregler, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Därmed kan regeringen fortsatt inte ge något besked om när pengarna till företagen kommer.

Svenska kraftnät måste komma in med en ny ansökan till Energimarknadsinspektionen.

– Sverige kan inte gå vidare med det stöd som Svenska kraftnät föreslog, säger Busch.

Därmed blir det inget besked om när elstöd till företag kan betalas ut.

– Regeringen äger inte tidsramen för när Energimarknadsinspektionen tar sitt beslut. Därmed är det svårt att tidsätta, säger Busch på frågan när elstödet kommer.

– Jag förstår att det här är ett tufft besked att få, säger Busch på frågan om vad företagen kan tänkas tycka som hoppats på ett besked i dag om när pengarna kommer.

EI måste godkänna

Så sent som under onsdagen antydde Busch att det skulle komma ett tidsbesked före jul.

Nu sätter regeringen upp tuffa tidsramar för myndigheterna. Ordern till Svenska kraftnät är tydlig:

– Nu får ni jobba över jul, över nyår. 4 januari måste den nya ansökan ha kommit in till Energimarknadsinspektionen (EI), säger Busch.

Därefter måste EI ge sitt godkännande, regeringen ta fram en förordning. Den tidsperioden borde kunna landa i en ungefärlig bedömning om när pengarna till företagen kan komma, men Busch är försiktig.

– Jag vill inte ge utfästelser som kanske inte håller.

Stödet uppdelat i två delar

Stödet till företagen är uppdelat i två delar, ett generellt och ett för mer elintensiva företag. Men i inget av fallen finns alltså något besked i dag om när pengarna kan tänkas komma. För speciellt elintensiva företag har regeringen skickat in en ansökan om statsstödsgodkännande till EU. Och där är det EU som äger tidsfrågan, enligt Busch.

Sedan tidigare har hushållen i södra och mellersta Sverige, alltså elområde 3 och 4, utlovats elstödspengar på kontot i februari.

"Många företag har det jättetufft”

Marie Knutsen Öy, energiexpert på Svenskt Näringsliv, oroas över konsekvenserna av att besked om elstöd dröjer.

– Många företag har det jättetufft, vi befinner oss i ett läge där vi riskerar uppsägningar och att livskraftiga företag går förlorade. Det är djupt olyckligt att vi hamnat i denna situation, säger hon till TN.

– Vi hade förstås önskat att frågan varit utredd vid det här laget och att det skulle gå fortare, men vi ser också att regeringen gör vad den kan, med dagens regelverk, för att hitta en väg framåt.

Hon är desto mer nöjd med att elintensiva företag i hela landet kommer kunna ansöka om stöd.

– Men vi ser att det kommer ta tid. Under tiden gäller det att politiken inte tappar fokus på de långsiktiga åtgärder som krävs för att skapa en stabil och trygg energiförsörjning för att undvika liknande situationer framöver, säger hon.

”Fullständigt oacceptabelt”

Trä- och Möbelföretagen, TMF, har redan tidigare kritiserat regeringen för bristen på besked i elstödsfrågan. Torsdagens besked gör inte saken bättre.

– Det här är fullständigt oacceptabelt. Trä- och möbelindustrin är mycket hårt pressad och nya varsel kommer dagligen. Att i det läget hålla presskonferens på presskonferens utan besked är för mig obegripligt, säger TMF:s vd David Johnsson i ett pressmeddelande.

84 procent av TMF:s medlemmar finns i elområde 3 och 4 och har drabbats hårt av de höga energipriserna. Normalt anser organisationen dock att statliga stöd med marknadspåverkan principiellt är något som bör undvikas, men att det nu, precis som under pandemin, kan vara motiverat för att mildra stora strukturella effekter som kan omfattande negativ påverkan på samhällsekonomin. David Johnsson menar att regeringen inte kan lova runt, men hålla tunt.

– Företagen har precis som privatpersoner tuffa tider med inflation, ökande råvarukostnader och allmän osäkerhet och då är icke-besked av den här sorten en klen tröst, säger han.

Även Svensk Handel är kritisk mot att elpriskompensationen dröjer.

– Dagens besked är bistra nyheter för många av våra medlemmar. Upprepade uttalanden om förståelse för företagens situation och de tuffa tider som de möter hjälper inte handlare att betala elräkningen. Vi har länge påtalat att elprisfrågan är akut och hade hoppats på konkreta besked i dag, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.