DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Norsk ekonomi gasar förbi den svenska

Norsk gas och olja gör att Norge klarar det svåra ekonomiska läget bättre än Sverige. Arkivbild. Bild: Marit Hommedal/NTB/TT

Ekonomi (TT)

Norsk ekonomi gick under det tredje kvartalet för första gången om svensk ekonomi sett till BNP, rapporterar Svenska Dagbladet.

Anledningen stavas gas och olja.

Norges BNP uppgick till 1 552 miljarder norska kronor under kvartalet, enligt norska Statistisk sentralbyrå, vilket motsvarar drygt 1 600 miljarder svenska kronor. Det kan jämföras med Sveriges BNP på 1 437 miljarder kronor.

Enligt Jan L Andreassen, chefsekonom på norska Eika Gruppen, är det nyvunna försprånget tillfälligt.

– Det är inte så konstigt eftersom Norges största produktionsvara är energi och priset på energi har exploderat. Det kommer att falla tillbaka när fred kommer, och det vet vi att den gör förr eller senare. Då blir det söta bror som är störst igen, säger han till SvD.

Andreassen pekar även på en svag svensk krona, men konstaterar att också norrmän dras med en svagare köpkraft i inflationstiderna.

Samtidigt förklarar Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, att skillnaden mellan svensk och norsk BNP är betydligt större i praktiken.

– För att jämföra olika länder bör man ta hänsyn till befolkningsstorleken. Vi har ju dubbelt så stor befolkning, och tar man hänsyn till det är Norge ett betydligt rikare land, säger hon till SvD.