Miljarder till fisk och skaldjursindustrin

Vattenbruk längs Helgelandskusten i Norge. Arkivbild- Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

Ekonomi (TT)

Ett nytt stöd ska bidra till utökad svensk fisk och skaldjursproduktion. Sammanlagt finns det 2,2 miljarder kronor att söka fram till 2027, skriver Jordbruksverket.

Från och med torsdag går det att söka stöd inom det så kallade havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet.

Programmet består av 22 olika stöd som riktar sig till yrkesfiskare och vattenbruksföretag – som odlar fisk, skaldjur, alger och annat. Det finns även stöd för universitet, producentorganisationer och andra intressenter.

Ungefär hälften av pengarna kommer från EU, resten från svenska staten.

Tanken är att främja vad verket kallar för "svenskproducerad sjömat", genom att "utveckla konkurrenskraftiga och innovativa företag". Programmet ämnar också att skydda, bevara och återställa den biologiska mångfalden i hav och sjöar.

Stöden riktar sig mot mål som satts upp i EU för att genomföra en gemensam fiskeripolitik. Bland programmets mål märks, bland annat, fokus på småskaligt och kustnära fiske och fokus på miljön.

Programmet ersätter ett tidigare stödprogram som gällde för perioden 2014–2020, då det enligt Jordbruksverkets hemsida betalades ut drygt 1,1 miljarder kronor i stöd.

Fakta

Vattenbruket: Att utveckla innovationer och ny kunskap som bidrar med nytta till fler vattenbruksföretag, minska negativ miljöpåverkan och förbättra djurens hälsa.

Yrkesfisket: Att hjälpa fiskare att investera i redskap som minskar mängden bifångster och främjar hållbart fiske på sikt, öka säkerheten ombord och förbättra arbetsmiljön och göra investeringar för att skydda redskap från rovdjur och fåglar.

Miljöåtgärder och diversifiering: Hjälpa de som vill satsa på diversifiering och förädling, vilket ger ett ökat utbud av lokalproducerade produkter, samt till att rensa hav och sjöar från skräp och att certifiera hållbara produkter.

Källa: Jordbruksverket