FRAMTIDENS PENSIONER

Inflationssmällen: Mindre lönsamt att ha jobbat vid pensionen

Stockholm 2016-06-23Allt fler uttagsbankomater försvinner i landet, enligt statistik från Bankomat AB.PRO har samlat in nära 140 000 namn i protest mot att kontanter försvinner. Foto: Izabelle Nordfjell / TT kod 11460 Bild: Izabelle Nordfjell/TT

Nästa år kommer det att löna sig mindre att ha jobbat när man går i pension. Detta beror på att garantipensionen höjs betydligt mer än inkomstpensionen, skriver SVT Nyheter.

Uppräkningen av garantipensionen sker varje år med inflationstakten. Inkomstpensionen däremot skrivs upp med den allmänna löneökningstakten. Det innebär att garantipensionen med 8,7 procent medan inkomstpensionen höjs med endast 3 procent från och med januari 2023.

– Storleken på respektavståndet beror väldigt mycket på vilka jämförelser man gör, men det är en minskning som handlar om allt från några hundra kronor och upp till två tusen kronor i månaden, så det är i många fall en kraftig minskning av respektavståndet, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten till nyhetssajten.

SVT Nyheter: Inflationssmällen: Lönar sig allt mindre att ha jobbat vid pension