DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Ingves: Den här krisen är speciell

Riksbankschefen Stefan Ingves och hans direktion utfrågas av riksdagens finansutskott. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Covid-19-pandemin ser inte ut som andra kriser, som finanskrisen, enligt riksbankschefen Stefan Ingves. Inte minst syns det på de kraftigt stigande bostadspriserna.

För att se några större rörelser vad gäller bolåneräntor under krisen behövs ett förstoringsglas, enligt riksbankschefen.

– Samtidigt ser vi att bostadspriserna har stigit kraftigt under den här senaste perioden, säger Stefan Ingves.

– Det här säger oss att den här krisen i det avseendet är ganska speciell. Vi får se längre fram och det här kommer säkert att diskuteras i många år, vad som har hänt här och varför, tillägger han.

Han tillägger att samma mönster syns i andra länder och han tror att en förklaring kan vara att krisen lett till minskad konsumtion och ökat sparande.

– Dessutom leder krisen till att man inte längre kan bestämma sin egen konsumtion, för det går inte att åka utomlands och det går inte heller något vidare under den här perioden att köpa en fastighet utomlands. En möjlighet som kvarstår är att konsumera bostäder, säger han.

Denna ökade efterfrågan kommer samtidigt som utbudet av bostäder inte ökar, vilket enligt Ingves – givet stabila räntor – ligger bakom prisuppgångarna på 15–20 procent för bostäder.

Han tillägger i utfrågningen att Riksbankens nollränta, stödköp och andra åtgärder för att hantera pandemin kommer att finnas kvar så länge det behövs för att få fart på ekonomin och få upp inflationen till inflationsmålet vid 2 procent.