DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Biden: Vår ekonomi är stark så in i helvete

President Joe Biden passade på att köpa glass på kedjan Baskin-Robbins i samband med ett kampanjmöte i Portland, Oregon. Bild: Carolyn Kaster AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

USA:s president Joe Biden beskriver USA:s ekonomi som stark "så in i helvete" på ett kampanjmöte i Portland, Oregon.

Han passar samtidigt på att ge en känga åt den brittiske premiärministern Liz Truss.

– Ett misstag, säger han om hennes omstridda förslag om att sänka skatter för höginkomsttagare.

Joe Biden säger att han inte är förvånad över hur marknaden har reagerat på den brittiska regeringens förslag om de största lånefinansierade skattesänkningarna på 50 år – bland annat för höginkomsttagare.

"Ett misstag"

Förslaget har sedan det lades fram den 23 september skapat stor turbulens på marknaden. Brittiska marknadsräntor har skenat uppåt, det brittiska pundet har rasat och den brittiska centralbanken Bank of England har tvingats rycka ut med riktade stödköp för att förhindra en kollaps för stora fondförvaltare.

I veckan tvingades till slut arkitekten bakom förslaget, den brittiske finansministern Kwasi Kwarteng, att avgå sedan regeringen tvingats backa från stora delar av förslaget.

Även den nytillträdde konservative ledaren Liz Truss förtroende som premiärminister har i de dramatiska turerna fått sig en rejäl törn, enligt bedömare.

– Jag var inte den enda som tyckte att det var ett misstag, säger Biden om förslaget.

Enligt Biden byggde förslagen på felaktiga politiska prioriteringar.

– Men det är upp till Storbritannien att bedöma, inte mig, tillägger han.

Biden avfärdar samtidigt kritik mot att USA med räntehöjningar gjort dollarn så stark att det skapar allvarliga ekonomiska problem i andra länder. Enligt Biden beror problemet på svag tillväxt och felaktig ekonomisk politik på andra håll i världen, vilket drar ned den globala tillväxten.

– Jag är inte oroad över dollarns styrka. Jag är oroas av resten av världen. Vår ekonomi är stark så in i helvete, säger han.

– Om det ens blir någon, blir det en väldigt liten recession (i USA). Problemet är bristen på ekonomisk tillväxt och en bra politik i andra länder, tillägger han om de osäkra utsikterna.

Stark dollar slår hårt

Dollarn har lyft med omkring 15 procent hittills i år sedan USA:s centralbank i ovanligt högt tempo höjt styrräntorna för att trycka ned den höga inflationen i USA. Detta har i sin tur lyft importpriserna för andra länder, vilket fortplantat sig in i konsumentpriserna i deras ekonomier.

Den starka dollarn slår särskilt hårt mot länder med hög skuldsättning i dollar och drabbar bland annat utvecklingsländer med stort beroende av livsmedelsimport hårt.

Frågan om dollarns roll i den våg av inflation som svept över världen i år var uppe för debatt på Internationella valutafondens och Världsbankens årsmöte i Washington, som avslutades i lördags.