ELKRISEN

Veckan inleds med högre elpris

Priserna på el lyfter som vanligt på måndagen, men kommer inte i närheten av pristoppen i fredags. Arkivbild Bild: Frank May NTB/TT

Ekonomi (TT)

Dagspriset på el i de två elområdena i norra Sverige stiger till 26 öre per kilowattimme på måndagen, enligt prissättningen på elbörsen Nordpool. I södra delarna av landet lyfter priset betydligt mer.

Måndagens prisnivåer kan jämföras med söndagens dagspris på 20 öre per kilowattimme i hela landet.

Prisuppgången på måndagen ligger i linje med vanliga prisrörelser på elbörsen när förbrukningen ökar i samband med att arbetsveckan inleds på kontor och fabriker runt om i landet.

I elområde 3 och 4 – där storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö ingår – lyfter elpriset samtidigt till 88 öre per kilowattimme. Det kan jämföras med fredagens dagspris på 1:66 kronor per kilowattimme.

Den stora prisskillnaden mot fredagens nivå kan hänga samman med prognoser om gynnsamma väderförhållanden för vindkraft då ett blåsigt oväder drar in över de södra delarna av landet.

Under den så kallade höglasttimmen mellan klockan 8 och 9, när elanvändningen toppar, lyfter priset i elområde 3 och 4 till 1:87 kronor per kilowattimme under måndagens handel.