DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Oväntat dyster stämning i eurozonen

ECB-chefen Christine Lagarde väntas bidra till tuffare tider för eurozonens företag och hushåll med räntehöjningar för att bromsa inflationen. Arkivbild Bild: Armando Franca AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Högre inflation och dystra ekonomiska utsikter sänker stämningsläget i eurozonen. En barometerindikator från EU-kommissionen – som väger samman synen på nuläget och framtiden bland företag och hushåll – sjönk till 97,6 i augusti, den lägsta nivån sedan februari 2021. Det kan jämföras med 98,9 i juli.

Nedgången var något djupare än väntat.

Stämningsläget försämrades både inom industrin och tjänstesektorn, som står inför minskad efterfrågan och högre kostnader för insatsvaror.

Konsumentförtroendet stärktes samtidigt bara marginellt mot nivån i juli, då den historiskt låg nivån för denna indikator på minus 27 uppmättes. I augusti steg denna indikator till minus 24,9.

Tillväxten i eurozonen sjönk till 0,6 procent under andra kvartalet, men de flesta bedömare räknar med att det blir recession med krympande BNP i minst två kvartal under kommande kvartal till följd av skyhöga naturgaspriser och effekter av en inflation som äter upp köpkraft.