STORMAKTEN KINA

Rekordtorka hotar skörden i Kina

En bonde vid en uttorkad, lokal vattenreservoar i södra Kina. Bilden är tagen 20 augusti. Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT

Kina (TT-AFP)

Kinas höstskörd är "allvarligt hotad" till följd av extrema temperaturer och torka, varnar myndigheter, som vill se att åtgärder vidtas när landet nu upplever sin hetaste sommar någonsin.

Världens näst största ekonomi har under sommaren drabbats av rekordtemperaturer, översvämningar och torka, fenomen som enligt forskare blir alltmer vanligt förekommande i klimatförändringens fotspår.

I södra Kina, som är särskilt hårt drabbat, har man upplevt sin längsta period av höga temperaturer och utebliven nederbörd sedan mätningarna startade för över 60 år sedan.

Under tisdagen gick fyra regeringsdepartement ut med en gemensam vädjan om att vidta åtgärder för skydda grödor, bland annat genom att "nyttja varenda enhet vatten med eftertanke".

"Torkans snabba spridning parat med höga temperaturer och värmeskador har skapat allvarliga hot mot höstskörden", säger man i ett uttalande.

Varningen kommer i ett läge där flera kinesiska provinser har meddelat att man tidvis kommer att stänga av elen efter att efterfrågan skjutit i höjden, vilket delvis har att göra med att många vrider upp sin luftkonditionering när termometern letar sig upp mot 45 grader.