KOMPETENSKRISEN

Halvledarbrist drabbar fler branscher

Electrolux varnar för att bristen på halvledare kan påverka produktionen. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Den globala bristen på halvledare har hittills främst slagit mot bilbranschen, men nu varnar även vitvarujätten Electrolux för att halvledarbristen kommer att påverka företagets produktion.

Halvledarna, som finns i elektroniska komponenter, används inte bara i bilar utan även i exempelvis kylskåp och tvättmaskiner och nu varnar vitvarutillverkaren Electrolux att bolaget också kan komma att få produktionsproblem, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det är absolut något vi märker av. Det är en ansträngd leverantörskedja. Vi ligger väl i princip på gränsen av kapaciteten där med den höga efterfrågan vi har. Det är något vi jobbar väldigt intensivt med. Det är definitivt en begränsande faktor framöver också, säger vd Jonas Samuelson till Ekot.

I förra veckan uppgav Apple att bristen innebär att företaget kommer att sälja färre produkter det här kvartalet, jämfört med vad man normalt säljer. Och även ABB tog upp problemet i sin delårsrapport tidigare i veckan.

"Även om vi inte såg någon betydande påverkan på resultatet under perioden, är det progressivt allt knappare utbudet av vissa komponenter, till exempel halvledare och plast, ett orosmoment", skrev vd Björn Rosengren i rapporten.