RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Det kan bli en dubbelhöjning från ECB

A man walks by the Euro sculpture in front of the old the European Central Bank in Frankfurt, Germany, Tuesday, May 5, 2020. Germany's Constitutional Court has ruled that the country's central bank must stop participating in a key European Central Bank stimulus program but gave the ECB time to demonstrate that the stimulus program is needed and appropriate. (AP Photo/Michael Probst) PFRA112 Bild: Michael Probst

Ekonomi (TT)

Europeiska centralbanken (ECB) väntas i dag höja styrräntan för första gången sedan 2011, för att stävja den ovanligt höga inflationen.

Inför räntebeskedet spekulerar marknaden i om det kan bli en så kallad dubbelhöjning på 50 punkter (0,50 procentenheter).

I sin så kallade räntebana från den 9 juni har ECB-direktionen skissat in en höjning på 25 punkter, vilket även är snittprognosen bland analytiker inför beskedet. Fast i prissättningen på marknaden ligger sannolikheten för en dubbelhöjning från ECB på nästan 40 procent, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Enligt Bloombergs källor ska frågan om en dubbelhöjning även diskuteras i direktionen inför beslutet.

Fed ökar trycket

Spekulationerna om räntehöjningen har tagit fart sedan inflationen i eurozonen uppmätts till rekordhöga 8,6 procent, vilket är mer än fyra gånger högre än ECB:s inflationsmål på 2 procent. Och så sent som den 28 juni öppnade ECB-chefen Christine Lagarde i ett tal för att man kan gå hårdare fram än planerat.

Trycket på ECB att höja räntorna hämtar även kraft ur att det inför nästa räntebesked från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) nästa vecka har börjat diskuteras om det inte är dags för en höjning på hela 100 punkter.

Danske Banks globala analyschef Heidi Schauman tror trots spekulationerna att ECB nöjer sig med en höjning på 25 punkter. Hon hänvisar bland annat till ökad risk för så kallad stagflation – ett mardrömsscenario för centralbanker där tillväxten bromsar in samtidigt som inflationen ligger kvar på en hög nivå.

Fast höja måste ECB, enligt Schauman, då inflationen just nu är viktigare att få bukt på än att ta hänsyn till osäkra tillväxtutsikter.

"ECB kommer att gå vidare med att höja alla tre styrräntorna med 25 punkter", skriver Schauman i en mejlad kommentar till TT.

"Större höjning i september"

Storbankerna SEB:s och Nordeas ekonomer är inne på samma spår.

"Vi väntar oss att ECB höjer styrräntan med 25 punkter och indikerar möjligheten till en större höjning i september", skriver SEB-ekonomerna i en analys.

Nordeas formuleringar inför beskedet är snarlika.

"Även om vissa hökar vill lämna dörren öppen för en större räntehöjning och färska medieuppgifter antyder att ECB även kommer att överväga en större justering denna vecka tror vi att ECB fortfarande kommer att följa sin tidigare guidning och höja räntorna med 25 punkter på torsdag", skriver Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich i en analys inför beskedet.

Viktigt för förtroendet

ECB väntas även klargöra hur man ska motverka vad som kallas fragmentering av räntemarknaden inom eurozonen, ett problem som tydliggjorts av stigande italienska räntor till följd av osäkerheten kring premiärminister Mario Draghis framtid. Konkret antas det landa i någon form av stödköpsverktyg, som ska jämna ut ränteskillnaderna i eurozonen.

"Det här är viktigt för att marknadernas förtroende för ECB skall bestå och för att italienska räntor inte skall stiga kraftigt igen. Vi förväntar oss att det nya instrumentet ska implementeras på ett flexibelt sätt, med fokus på kortare löptider, men utan ett förutbestämt interventionsbelopp eller tidsram", skriver Danske Banks Schauman i en kommentar.

Joakim Goksör/TT