DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Hotellpriserna går upp

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det har blivit dyrare att bo på hotell. Sedan ett år tillbaka har snittpriset för ett hotellrum i Stockholm ökat med 63 procent. Jämfört med tiden före pandemin har priserna ökat med 6,5 procent, enligt Stockholms Handelskammare.

Samma mönster, men med lägre priser, finns i hela landet. Under juni i år var genomsnittspriset för ett hotellrum 11 procent högre än det var under juni 2019. Jämfört med juni förra året har priserna ökat med 37 procent.

Trots att hotellen inte är bland de värst drabbade av globala kostnadsökningar sticker priserna uppåt även inom hotellbranschen, kommenterar Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms handelskammare, i ett pressmeddelande.

–Beläggningsgraden är numera samma som före pandemin, men det är inte osannolikt att branschen åker på en efterfrågedipp när företag och privatpersoner får mindre pengar samtidigt hotellnätterna blir dyrare, säger han.

Under juni 2022 uppgick hotellnäringens totala logiintäkter i Sverige till 2,3 miljarder kronor, vilket är 17 procent högre än samma månad 2019