KRIGET I UKRAINA

"Ryska McDonald's" öppnar – med nytt namn

Snabbmatskedjan ”Vkusno & tochka”, som kan översättas med ”Smaskens – helt enkelt”, öppnar i Ryssland i McDonald's tidigare lokaler. Bild: AP/TT

Ryssland (TT-AFP)

Under söndagen slog 15 av McDonald's tidigare restauranger i Ryssland upp dörrarna i Moskva i ny – och helrysk – tappning.

Den nya snabbmatskedjan har fått namnet ”Vkusno & tochka”, som kan översättas med ”Smaskens – helt enkelt”, och ägs av den ryske entreprenören Alexander Govor, som tog över verksamheten efter att McDonald's i maj lämnat Ryssland på grund av anfallskriget mot Ukraina.

En av den nya, ryska kedjans restauranger i den ryska huvudstaden öppnar i de lokaler vid Pusjkintorget, där den amerikanska snabbmatskedjan 1990 öppnade sin första restaurang i Ryssland inför kilometerlånga köer.

Under måndagen väntas ytterligare 50 "Vkusno & tochka” att slå upp portarna på andra platser i landet – och i slutändan planerar kedjans ägare att öppna 850 restauranger, spridda över hela Ryssland.

I fredags avslöjades också den nya restaurangkedjans logga, som pryds av en stiliserad bild av en hamburgare och två pommes frites.