DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Flygresandet fortsätter öka

Passagerare i kö vid incheckningen på Arlanda flygplats tidigare i juni. Bild: Fredrik Persson/TT

Ekonomi (TT)

Drygt 2,6 miljoner resenärer flög från någon av Swedavias flygplatser i maj, enligt det statliga flygplatsbolagets statistik. Det är den bästa månaden sedan pandemins början i februari 2020.

"Maj är generellt sett en stor resemånad och av våra flygplatser hade Arlanda flera av de mest reseintensiva dagarna hittills sedan pandemins start. Den starka återhämtningen fortsatte både inom Europa- och inrikesresandet och trafiken ökar nu vecka för vecka", säger Swedavias vd och koncernchef Jonas Abrahamsson enligt ett pressmeddelande.

De drygt 2,6 resenärerna i maj motsvarar en ökning på nära 500 procent från maj förra året. Nära 1,9 miljoner av resenärerna reste utrikes och omkring 750 000 åkte inrikes.

Efterfrågan på flygresor väntas fortsätta öka i juni och Swedavia genomför enligt Abrahamsson "en rad extraordinära" insatser för att stärka bemanningen vid säkerhetskontrollerna i Arlanda, där det varit stora problem med långa köer under en längre tid. Man öppnar även en ny terminal och ytterligare en säkerhetskontroll.

"Men med fortsatt stigande resenärsvolymer kommer det trots detta att finnas en risk för längre köer än normalt på Arlanda vid vissa tidpunkter. På våra övriga nio flygplatser är situationen gällande köer normal för säsongen", säger Jonas Abrahamsson.