ELKRISEN

Eljätten: Sverige behöver investera 1 000 miljarder i elnäten

Ellevios vd Johan Lindehag. Bild: Jessica Gow/TT

Sverige behöver investera uppemot 1 000 miljarder kronor i de svenska elnäten för att mota prissvängningarna. Det säger Johan Lindehag, vd för elnätsbolaget Ellevio, som vill se en rad politiska reformer, skriver Di.

Vinterns dramatiska elpristopparna och stora prisskillnader mellan södra och norra Sverige beror på att överföringskapaciteten i de svenska elnäten är otillräcklig, hävdar Johan Lindehag. Det är orimligt ur rättviseskäl. Det är också skadligt för näringslivets konkurrenskraft i stora delar av landet.

För att minska risken för liknande scenarion måste Sverige bygga ut de svenska elnäten. Enligt konsultföretaget Sweco måste räkna med att elförbrukningen fördubblas från 140 terawatttimmar, TWh, fördubblas till 310 TWh år 2045.

- I löpande priser handlar det sannolikt om runt 1 000 miljarder kronor, säger Johan Lindehag och manar till politiska reformer.

Dessvärre är den energipolitiska debatten för enkelspårig och polariserad då partierna främst käbblar om vilket energislag som är bäst, vindkraft eller kärnkraft.

- Däremot lyser frågan om elnäten nästan med sin frånvaro, trots att det är ett område som är av helt avgörande betydelse, säger Johan Lindehag.

Dagens industri: Eljättens varning: Elprischocken bara en försmak