KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Gröna industrier kan flyttas utomlands

STOCKHOLM 20211028Jan-Olof Jacke, vd Svenskt näringsliv.Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430 Bild: Christine Olsson/TT

Ekonomi (TT)

Snabba på. Om inte elnäten och elproduktionen byggs ut tillräckligt i norra Sverige så kan investeringarna hamna utomlands i stället, varnar både Svenskt Näringsliv och H2Green Steel.

Beskedet från Svenska Kraftnät om elnätsutbyggnaden i norra Sverige innebär att bara en bråkdel av behoven vid Norrlandskusten täcks. De nya gröna industrierna kan inte få sin el så snabbt som de behöver.

H2 Green Steel, som håller på att etablera sin nya fabrik för grönt stål i Boden, vill inte ge upp sin tidplan efter beskedet från Svenska Kraftnät.

– Svenska Kraftnät har gjort väldigt mycket, det har aldrig hänt förut att det gått så här fort. De har verkligen stöttat upp stort. Men det räcker inte, säger Jenny Molvin, kommunikationschef på H2 Green Steel.

Vill inte ge upp

Hon förklarar att företaget behöver sin el redan till årsskiftet 2024-2025, och att de inte vill ge upp sin tidplan.

– Vi ska föra diskussioner om att öka effektuttagen, det finns konkreta tekniska lösningar för det. Men det är också viktigt att myndigheter stöttar med att förenkla tillståndsprocesserna.

Fast om det inte skulle gå att få fram elen snabbare så måste H2 Green Steel börja titta på andra lösningar, förklarar hon.

– Det är klart att vi vill göra det här i Sverige, av flera skäl. Men om vi inte kan så får vi titta på andra platser, säger Jenny Molvin.

Varnar för flytt

Jan Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, varnar också för att nya gröna satsningar i industriomställningen kan hamna utanför Sverige om inte elen kommer fram fort nog.

– Klarar vi inte det här så kommer nog investeringarna att bli av, men det blir av någon annanstans. Vi måste ha ett otroligt stort fokus på ledtider, och tillståndsprocesserna måste effektiviseras, säger han.

Johanna Cederblad/TT