DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Svenska it-företag i Ukraina redo evakuera

Svenska it-bolag är redo att evakuera sina anställda i Ukraina om konflikten eskalerar. Arkivbild. Bild: Annika Byrde/NTB/TT

Ekonomi (TT)

Flera svenska it-bolag är redo att evakuera personal från Ukraina om konflikten eskalerar.

Många svenska bolag har programmerare i Ukraina. Sigma med 1 850 anställda och G5 Entertainment med 450 anställda i landet har omflyttningsplaner för en eventuell rysk invasion, skriver Svenska Dagbladet.

– Till exempel har vi anlitat bussbolag som är redo att evakuera 250 personer till Budapest, som skulle kunna jobba från vårt kontor där. Vi har också en tanke om att evakuera till Turkiet, som det fortfarande går flyg till, säger Carl Vikingsson, styrelseordförande på Sigma, till SvD.

Personalen är enligt Vikingsson van vid ett spänt säkerhetsläge.

– Det är business as usual, man lever sina vanliga liv. Fast många ser till att ha en fulltankad bil och lite extra mat hemma.

Konsultbolaget Beetroot har 600 medarbetare runtom i Ukraina. Vd Andreas Flodström är den ende av företagets tre svenska medborgare som är kvar. Han säger till Dagens industri att det finns planer att flytta anställda västerut inom landet.

– Vi har redan erbjudit anställda att förflytta sig, men det är bara ett tiotal som velat göra det. Det här har ju pågått i snart tio år, så folk är vana, även om oron är större nu när ambassader evakuerats.