DEN AKUTA ELKRISEN

Tre vattenkraftverk läggs ned innan prövning

All vattenkraft i Sverige ska miljöprövas. Energibolagen behöver lämna in en ansökan per kraftverk om att få fortsätta driva anläggningen. På bild syns vattenkraftverket Laforsen utanför Kårböle. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi (TT)

Alla vattenkraftverk i Sverige ska genomgå en miljöprövning. Processen väntas ta nästan 20 år – men redan nu lägger Skellefteåkraft ner tre mindre verk, rapporterar flera medier.

De tre kraftverk som läggs ner i Rickleån vid Robertsfors är små. Tillsammans producerar de el till 600 villor per år. Kraftverken läggs ned redan innan ärendet har prövats i domstol efter att Skellefteåkraft vägt fortsatt drift mot miljönytta och behov av renoveringar.

De kommande åren kommer energibolagen behöva ansöka om att få fortsätta driva sina vattenkraftverk. Det behövs en ansökan för varje anläggning – och i den ansökan en kartläggning om vattenmiljön och kraftverkets påverkan. Energibolagen kan efter prövning få instruktioner om ombyggnationer som måste till för att verket ska få fortsätta drivas.

Än så länge har inget kraftverk prövats – de första vattendragen som ska genomgå prövning är Rickleån i som mynnar ut i Östersjön söder om Skellefteå och Kågeälven strax norr om Skellefteå.

Skellefteåkraft har valt att lägga ner kraftverken Fredriksfors, Sågfors och Bruksfors i Rickleån, men väljer att söka tillstånd för att fortsätta driva Bygdsiljum och Älglund.

Tea Oscarsson/TT