FÖRETAGANDE I PRAKTIKEN

Taxonomin – så anpassar du ditt företag för de nya miljöreglerna

Bild: TT

Ordet är inte vackert, men likväl innebär taxonomin något som företagen måste förhålla sig till omgående. Nättidningen T: går genom vad ett företag måste tänka på när den nya standarden för hållbara investeringar genomförs.

Genomförande av taxonomin sker först inom branscher som enligt EU har störst påverkan på klimatet, till exempel tillverkningsindustrin och IT- och telekomsektorn.

Taxonomin är främst ämnat för finansiella aktörer. Ändå så behöver börsnoterade bolag och andra stora företag redovisa hur stor andel av verksamheten som är i linje med taxonomin, menar Jenny Sandahl, som arbetar med klimatfrågor på Teknikföretagen. Hon ger även tipset att företag som inte alls omfattas av taxonomin redovisar det öppet eftersom det är frågor som man kommer att få från kunder och investerare.

Men vad kan göras?

– Det behövs data på ekonomisk nivå och därför behöver företag se över vilken information man har. Kan jag svara på hur stor procentandel av min omsättning, mina kapitalinvesteringar och operativa kostnader som är i linje med taxonomin?, säger Jenny Sandahl till T:.

Bra att veta är att rapporteringen under 2022 bygger på siffror för i år. Det innebär att företagen måste påbörja arbetet innan allt är färdigbeslutat.

T: Allt om Taxonomin – vad handlar det egentligen om?