FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Swedavia: Kom tre timmar före – men inte innan

Öppnandet av terminal 4 har gett effekt på kötiderna. Arkivbild. Bild: Ali Lorestani/TT

Resor (TT)

Swedavia vädjar nu till resenärer att sikta på att komma till Arlanda tre timmar före avgång – men inte tidigare, eftersom de då riskerar att bidra till kökaoset.

– De som kommer innan kan komma att hänvisas till ett väntområde, säger Swedavias presschef Robert Pletzin.

Tilltaget är det senaste för att tackla problemet med långa köer på landets stora flygplats nu när semestern närmar sig för många och läget kan bli än mer ansträngt.

Rekommendationen är alltså att resenärer ska vara ute i god tid – tre timmar – men inte mer. Blir det stockningar har Swedavia laddat upp med entrévärdar, som kan kontrollera om resenärer kommer i lagom tid, och då hänvisa dem till ett väntområde.

– Det är en åtgärd som vidtas om det finns risk för trängsel, understryker Robert Pletzin.

Det är numera också möjligt att gå mellan terminal 4 och 5. Den som har checkat in sitt bagage kan därmed använda vilken säkerhetskontroll som helst i terminal 5 eller 4.

Lugn morgon

Vid sjutiden på fredagsmorgonen hade kötiden i säkerhetskontrollen på terminal 5 på Arlanda sjunkit från 45 till tio minuter.

– Vi har lyckats jobba undan morgonrusningen, den planar ut nu, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia, till TT strax efter klockan sju på fredagsmorgonen.

Tidigare på morgonen var köerna cirka 45 minuter långa i terminal 5 medan köerna i terminal 4 var något kortare.

Eftersom det är fredag kan man dock få räkna med att kötiderna periodvis kan bli längre.

– Det kan vara stort tryck i och med att juni rent generellt är en stor resemånad. Kötiden kan gå upp och ner under dagen.

Bemanningsföretag

Samtidigt har Swedavia satt in extra resurser för att möta helgresandet.

– Vi har mer egen personal på plats och vi har även anlitat bemanningsföretag. Vi har många resurser på plats ute i köerna och de kan fånga upp frågor från resenärerna, säger Ellen Laurin.

Under gårdagen flyttades cirka 25 plan från terminal 5 till nyöppnade terminal 4. Så kommer det bli även under fredagen.

– Det har gett effekt. Vi har frigjort både mer yta och kapacitet nu när terminal 4 har öppnat.

– Ett allmänt råd är att checka in online och har man inget bagage kan man gå direkt till säkerhetskontrollen. Kolla med ditt flygbolag när incheckningen öppnar, det brukar vara upp till tre timmar före avgång, säger Ellen Laurin.

Vivvi Alström/TT

Tomas Lauffs/TT