DEN DIGITALA UTVECKLINGEN

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sverige stormakt på okänd supermarknad

Svenska bolag röner stora framgångar inom indtech, visar en ny rapport. Nu kan branschen bli ännu starkare genom att samverkan stärks mellan de stora industribolagen och digitala startups, rapporterar Di.

Enligt en ny rapport omsätter indtechbranschen sammantaget 238 miljarder kronor, och har en genomsnittlig tillväxttakt på 8 procent. I indtech möts automation, it och digitalisering, och i branschen som den nu definieras återfinns bolag som ABB, Saab och Ericsson. Men även små och medelstora svenska bolag röner framgångar.

Därmed kan branschen också stärkas ytterligare genom att de små och medelstora företagen lyfts in i en gemensam strategi för att implementera nya lösningar, menar Catarina Berglund, processledare på Automation Region.

Till Di säger hon att bolagens samarbete kan ökas genom gemensamma demonstratormiljöer, och lyfter vilken betydelse indtech kan ha om branschen optimeras.

– Stärkt konkurrenskraft, det är givet. Men också hållbarhet och energieffektivisering, som industrin jobbar ständigt med, där är indtech ett viktigt verktyg för att uppnå de målen, säger Catarina Berglund till Di.

DI: ”Hon vill nu lansera indtech som bransch och begrepp så att det blir minst lika etablerat som i dag omsusade fintech, cleantech eller medtech.”