KRIGET I UKRAINA

Bild: Johan Nilsson/TT

”Stoppa Putin med energiskatt”

Att beskatta import av rysk olja och gas till EU skulle kommer påskynda Europas oberoende av rysk energi. Det skriver national­ekonomen Martin Ljunge i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Regeringen bör driva frågan om att införa importskatter på rysk olja och gas. Det menar Martin Ljunge, docent i national­ekonomi och forskare i forsknings­programmet Institutioner, marknader och näringsliv vid Institutet för näringslivs­forskning (IFN).

Importskatter på rysk energi skulle innebära att fler ser sig om efter andra alternativ även om det inte helt skulle få bort den ryska gasen och oljan från Europa, skriver Martin Ljunge.

Han menar att ett nästa steg efter det skulle vara att EU inför en stegrad skatt så att den relativa kostnaden för rysk energi ökar månad för månad. Något som kommer att öka pressen på att hitta nya alternativ.

”Den europeiska utsläpps­handeln fungerar på liknande sätt då antalet utgivna utsläpps­rätter minskar över tiden.”

Att beskatta ryske energi på detta sätt kommer att göra att inkomsterna minskar och det blir allt svårare för Ryssland att finansiera ett långvarigt krig, menar han.