RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Ska han trycka på ränteknappen i dag?

Riksbankschefen Stefan Ingves har att hålla koll på slipsen och räntan. Arkivbild Bild: Claudio Bresciani / TT

Ekonomi (TT)

Höja i dag eller vänta lite till? Klockan 9.30 kommer Riksbanken med sitt mest spännande räntebesked på länge. Gissningarna på förhand spretar.

Så här osäkert har det inte varit på väldigt, väldigt länge. De senaste två åren har Riksbankens räntebesked mest handlat om bankens ledamöter skulle skruva något på den egna ränteprognosen på ett par års sikt. Men nu har hela räntekartan skruvats om, och det snabbt, sedan inflationen skenat de senaste månaderna.

Frågan är nu inte om, utan hur fort, Riksbanken kommer att höja räntan.

Swedbanks och SBAB:s ekonomer tror att Riksbanken höjer styrräntan nu, med 0,25 procentenheter från dagens noll procent.

Varför vänta?

Inflationen är så pass hög och flera ledamöter i Riksbanksledningen har tydligt deklarerat att räntan ska upp snart, frågan är hur snart?

– Det vore otroligt konstigt om de inte höjer på torsdag, sade SBAB:s chefsekonom Robert Boije till TT häromdagen och motiverar sin syn utefter Riksbanksledningens tydliga helomvändning och ganska hårda markeringar om att det är dags att trycka på ränteknappen.

– Vad skulle det finnas för skäl att vänta? frågade han sig.

Även prissättningen på räntemarknaden talar sitt tydliga språk, det blir en höjning i dag.

Svagare siffror

Men långt ifrån alla är lika säkra. Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg pekar på svagare svensk BNP-tillväxt och svagare arbetsmarknad under senaste tiden, som en krigseffekt.

"Vi räknar med att utvecklingen i ekonomin under de senaste månaderna gör att Riksbanken avvaktar och lämnar styrräntan oförändrad under veckan. Sverige befinner sig i dag i en period med en hög inflation och svag tillväxt", skriver hon i en kommentar.

SEB:s ekonomer hör också till kategorin som tror på oförändrad styrränta i nuläget, men att läget är ovisst.

Olle Lindström/TT