USA:S EKONOMI

Schumer optimistisk om budgetuppgörelse

Chuck Schumer, demokratisk majoritetsledare i senaten, tror att man kommer att komma överens innan det är för sent. Bild: J Scott Applewhite/AP/TT

USA (TT-AFP)

Demokraternas senatsledare, Chuck Schumer, är optimistisk till att en så kallad Continuing Resolution (CR) godkänns i tid, för att kunna hålla i gång statsapparaten i USA. Från republikanskt håll kommer liknande signaler.

– Vi är eniga om en CR för att förhindra nedstängning. Och vi röstar om den i morgon bitti, sade han sent på onsdagskvällen.

USA:s brutna räkenskapsår för statsbudgeten startar den 1 oktober. Ofta tillämpas olika former av kortsiktiga lösningar då man inte lyckats enas om en ny budget i tid. Demokraterna har tidigare lagt fram ett förslag om att förlänga statsanslagen till den 3 december, som dock röstades ned av Republikanerna i senaten tidigare i veckan. Skälet var att det även innehöll en höjning av det så kallade skuldtaket, en fråga som splittrar republikaner och demokrater.

Beslutet om förlängda anslag måste fattas med kvalificerad majoritet i senaten (60 ja-röster). Även från republikanskt håll hörs positiva tongångar om att nå en partiöverskridande överenskommelse under torsdagen.

– Demokraterna vill inte stänga ned statsförvaltningen. Republikanerna vill inte stänga ned statsförvaltningen. Det kommer att leda till det resultat vi alla önskar, det vill säga att hålla igång verksamheten, säger senator John Cornyn, enligt nyhetsbyrån Reuters.