CORONARESTRIKTIONERNA

Så ska storföretagen arbeta efter pandemin

Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Efter pandemin satsar många arbetsgivare på flexibla kontor. DN har frågat svenska storföretag om hur framtidens arbetsplatser ska se ut.

Efter 9 februari slopas pandemirestriktionerna vilket innebär att många arbetsplatser kan öppna igen. Men en återgång till hur det såg ut innan pandemin verkar inte aktuell.

– Jämfört med innan pandemin har vi redan infört mer flexibla arbetssätt som möjliggör hybridlösningar mellan kontor och annan plats, säger Karin Hallstan, kommunikationschef på Scania, till DN.

Postnord tror på en liknande lösning.

– För våra tjänstemän som arbetar hemifrån under en lång tid så välkomnas möjligheten att komma tillbaka. Vi har sedan hösten tagit fram rekommendationer på hur en framtida återgång kan se ut där flera av våra tjänstemän ser fördelar med hemarbete vilket gör att en återgång till arbetsplats ändå innebär att vi i många fall kommer ha en återgång där möjlighet finns att arbeta hemifrån enskilda dagar, en bedömning som sker mellan chef och team utifrån förutsättningar, säger Agnes Karlsson, produktionsdirektör på Postnord Sverige, till DN.

DN: Sverige öppnar upp – storföretagen planerar för framtidens arbetsplats