DE SVENSKA KRISSTÖDEN

Rekordfå konkurser – men risk för stor ökning

Bild: Jessica Gow/TT

Antalet konkurser i Sverige var rekordlågt under augusti måndag, skriver Norrlandsfonden i ett pressmeddelande. Men samtidigt varnas för en snar ökning.

Antalet konkurser minskade med 19 procent under januari till augusti i år jämfört med samma period förra året. Samtidigt var antalet konkurser i augusti i år det lägsta sedan Creditsafe började sina mätningar 1998, skriver Norrlandsfonden i ett pressmeddelande.

Men nu varnar Norrlandsfonden för att det kan komma konkurser framöver. Sedan pandemin har många företag ett skatteanstånd som ska betalas.

– Detta är en relativt ny situation där många bolag till följd av stöden har god likviditet, men där det egna kapitalet är förbrukat. När detta sker måste bolagen upprätta kontrollbalansräkning, sedan har styrelsen åtta månader på sig att återställa det egna kapitalet. Lyckas man inte återställa det egna kapitalet under åttamånadersfristen blir konsekvensen ofta konkurs, eftersom styrelsen annars riskerar personligt betalningsansvar. Många företag är nu i slutet av denna tidsfrist. Med anledning av detta befarar vi en ökad konkursnivå och det börjar nog märkas ganska snart, säger Anders Bergman, vd för Ackordscentralen Norrland, i pressmeddelandet.

Norrlandsfonden: Rekordlåg konkursnivå – men kommer det att bestå?