FRAMTIDENS PENSIONER

Regeringen vill införa trygghetspension

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) presenterar förslag om trygghetspension och höjt bostadstillägg för pensionärer. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Regeringen föreslår flera satsningar för äldre i årets budget. I dag presenterades förslag på en särskild trygghetspension och höjt bostadstillägg för pensionärer.

– De som varit med och byggt vårt land och lagt grunden för vår välfärd förtjänar också en trygg ålderdom, sade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) under dagens pressträff.

Regeringen tog i augusti emot en utredning om mjukare regler för sjukersättning, som tidigare kallades förtidspension. Det är den utredningen som ligger till grund för ett av förslagen som nu läggs fram.

Två förslag

Satsningen är uppdelad i två delar. Dels ska det bli lättare för personer äldre än 60 år att få sjukersättning, eller "särskild trygghetspension". Dels ska taket på bostadstillägg för pensionärer höjas till som mest 7 500 kronor.

Det är ett första steg för att ge den här gruppen en upprättelse, säger Ardalan Shekarabi.

För äldre som slitit ut sig under arbetslivet, men som får ekonomisk baksida av att ta ut sin ålderspension tidigt, är förslaget att bedömningsgrunderna för att få ersättning ska förändras.

Ändrad bedömning

Regeringen vill att personer äldre än 60 års förmåga till arbete ska bedömas mot arbeten de har erfarenhet av eller faktiskt är tillgängliga för dem – istället för den tidigare bedömningen som var mot hela arbetsmarknaden.

Regeringen presenterade inte någon kostnad för budgetsatsningen. Shekarabi sade under pressträffen att det beror på rättstillämpningen. Han bedömer att förslaget har goda möjligheter att röstas igenom i riksdagen, eftersom det har stöd från både höger och vänster.

Planen är att de nya reglerna ska gälla från den 1 juli 2022.