DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Powell skrämde finansmarknaderna

Fed-chefen Jerome Powell är tydligt bekymrad över den höga amerikanska inflationen. Arkivbild. Bild: Brendan Smialowski/AP/TT

Ekonomi (TT)

Kanske fem räntehöjningar i år och ytterligare fler därefter. De efterföljande analyserna av USA:s räntebesked slår fast att Fed-chefen Jerome Powell signalerar hårdare tag mot inflationen än väntat.

– Det finns en risk att den höga inflationen som vi ser biter sig fast längre, det finns en risk att den stiger ytterligare. Vi måste vara redo att agera på alla dessa möjliga utfall, sade Powell bland annat på presskonferensen, enligt Bloomberg.

Kommentarerna från ekonomerna är ganska samstämmiga. Jerome Powell var hökaktig på den efterföljande presskonferensen efter att räntebeskedet lämnats på onsdagskvällen.

"Enligt vår mening kan inte en 50 räntepunkters höjning i mars uteslutas om inflationen/lönerna överraskar tydligt på uppsidan. Vi ser det dock mer troligt att Fed höjer räntan i en snabbare takt och att nästa höjning kommer redan i maj", skriver SEB-ekonomen Lina Fransson i en kommentar.

Enligt SEB prissätter marknaden nu nästintill fem höjningar i år och ytterligare omkring två höjningar nästa år.

Stressad Powell

Erik Nilsson på Öhman Fonder är inne på samma spår. Han konstaterar bland annat att Powell på en direkt fråga inte uteslöt en 50-punkters höjning:

"Presskonferensen var betydligt mer hökaktig än pressmeddelandet. Det framgår tydligt att Powell anser att man kan höja räntan många gånger innan det skulle skada arbetsmarknaden. Jag skulle säga att sammantaget minskar sannolikheten för att snabb rekyl upp på aktiemarknaderna", skriver han i en skriftlig kommentar.

Så här skriver Nordea-ekonomen Henrik Unell:

"Det gick att läsa in att Fed var jäktade och Powell gav intrycket att fem höjningar eller fler under 2022 låg närmare sanningen än Nordeas prognos på fyra".

Bakgrunden till de aviserade räntehöjningarna är den osedvanligt höga amerikanska inflationen som ligger på sju procent, den högsta prisökningstakten på 40 år.

Parallellt med rejält höjd styrränta planerar Federal Reserve, som väntat, att dra ner på stödköpsprogrammet av statsobligationer som också kommer att bidra till att höja ränteläget i den amerikanska ekonomin.

Det hökaktiga beskedet från USA:s centralbank fick USA-börserna att falla. De amerikanska marknadsräntorna steg och dollarn stärktes. Tendensen fortsatte på de asiatiska finansmarknaderna under natten.

Olle Lindström/TT