DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Plastpåseskatten avgörs i domstol – Åke överklagar om plastfria påsen

Åke Rosén, grundare av Gaia BioMaterials

Helsingborgsföretaget har utvecklat påsar som är nedbrytningsbara och kan användas upp till 50 gånger – men ändå ska de beskattas. Nu ska ärendet upp i rätten. ”Vi kan behöva flytta produktionen utomlands”, säger Åke Rosén, grundare av Gaia BioMaterials.

– Jag ger mig inte, säger Åke Rosén, grundare av Helsingborgsföretaget Gaia BioMaterials.

Gaia har utvecklat den så kallade Gaia-kassen som har varit ute på marknaden i flera år. Påsen består av det egenutvecklade materialet Biodolomer, vilket är en sammansättning av flera förnyelsebara råvaror som tillverkas i företagets fabrik i Helsingborg. Under utvecklingen av Biodolomer har Gaia ingått som projektpartner i EU:s miljöprogram LIFE, som ger bidrag till miljö- och klimatåtgärder inom EU.

– EU har lagt ner tiotals miljoner i vår utveckling av Biodolomer. Det blir konstigt när EU ger medel för att vi ska utveckla en miljöanpassad produkt som sedan straffbeskattas i Sverige, säger Åke Rosén.

Skatten på plastbärkassar infördes 1 maj förra året och innebär tre kronors skatt på bärkassar och 30 öre för varje frukt- och grönsakspåse. Dessutom tillkommer 25 procents moms. Kassar för varaktigt bruk och vars syfte är att återanvändas, omfattas dock inte av skatten.

– Efter att skatten på plastbärkassar infördes anpassade vi kassen för flergångsanvändning och testade den hos det statliga forskningsinstitutet RISE och fick den godkänd som flergångsbärkasse.

Trots att RISE godkänt kassen för användning minst 50 gånger beslutade Skatterättsnämnden i januari att påsen ska beskattas. Bland annat menar de att det faktum att kassen till sin konstruktion inte skiljer sig från ”typiska plastkassar” innebär att kassen inte är avsedd för varaktigt bruk. För Åke Rosén kom beskedet från Skatterättsnämnden som en överraskning.

– Vi kände oss totalt lurade. Vi var helt säkra på att vi skulle undantas från skatten då vi har utvecklat en bärkasse som funktionellt uppfyller kraven för en flergångsbärkasse.

Att skatten på plastbärkassar inte är differentierad, vilket innebär att den inte gör någon skillnad på om påsen är gjord av förnybara material eller fossila, har länge kritiserats av experter.

– Bryr man sig inte vad en påse är gjord utav då bryr man sig inte om miljön. Då bryr man sig bara om att få in skatteintäkter. Hade man brytt sig om miljön hade man inte tagit beslut att beskatta Gaia-kassen.

Åke Rosén menar att det finns en stor okunskap kring biomaterial.

– Man kan inte dra alla biomaterial över en kam. Det finns biomaterial som inte bryts ner överhuvudtaget och som rent molekylmässigt är identiskt med fossil plast. Vår kasse börjar komposteras redan vid 30 - 35 grader vilket innebär att påsen fullkomligt bryts ner till jord i en hemkompost, till skillnad från många andra nedbrytbara biomaterial som kräver industriell kompostering. Gaia har ’Home Kompost’ certifiering för sina bärkassar.

Nu har Gaia överklagat beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen. Visar domen att påsen ska beskattas kommer produktionen att flyttas utomlands, menar Åke Rosén.

– Blir vi undantagna från skatten hade vi utökat produktionen och anställt ytterligare 20 till 30 personer. Men nu kan vi behöva flytta produktionen utomlands.

M-kritik mot skatten på Åkes miljöpåse: ”Kommer riva upp plastpåseskatten”

Nya plastskatten slår mot Åkes plastfria miljöpåse – ”Helt absurt”