DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Experten: ”Knappast offensiva skatteförslag”

Bild: Ernst Henry Photography

I går remitterades åtta förslag på skattesänkningar men totalt handlar det bara om en halv procent av alla skatter. Knappast offensivt, menar Johan Fall, chef för Skatteavdelningen hos Svenskt Näringsliv.

Sammantaget handlar det om skattesänkningar på knappt 13 miljarder kronor. Även om vart och ett av förslagen välkomnas kan inget anses som särskilt offensivt, anser han.

”Finansministern har på senare tid talat om att hon ser en ljusning och även att det skulle finnas vårkänslor i luften. Tyvärr kan inte det färska paketet av förslag sägas leva upp till detta”, skriver Johan Fall på Svenskt Näringslivs webbsajt.

Dominerande bland skatteförslagen i paketen är en uppjustering av jobbskatteavdraget. En annan sak, som fått en del uppmärksamhet är flygskatten. Johan Fall tycker att den i stället borde slopats helt.

”Flygskatten, som under lång tid fått kritik för att den inte är effektiv, föreslås halveras från och med nästa år. Syftet att minska klimatpåverkan har inte visat sig uppfyllas särskilt väl och det är därför välkommet att minska denna ineffektivitet. Det hade dock varit klokare att en gång för alla slopa skatten helt. Det formella beredningskravet för att ta ett sådant steg är hursomhelst uppfyllt i och med det som nu remitterats. Exempelvis skedde en motsvarande hantering av den likaledes miljömässigt ineffektiva plastpåseskatten. Där remitterades en halvering men regeringens efterföljande proposition som beslutades av riksdagen innebar ett helt slopande”, skriver han.

Läs om var och en av skatterna i länken nedan.

Svenskt Näringsliv: ”Flera, men knappast offensiva, skatteförslag”