Över 190 döda i översvämningarna

Vattnet hade på söndagen fortfarande inte sjunkit undan från gatorna i Bad Muenstereifel i västra Tyskland. Bild: Oliver Berg/AP/TT

Tyskland (TT-Reuters)

Minst 190 personer har dödats i översvämningarna som drabbat Västeuropa.

"Surrealistiskt, kusligt", sammanfattar Tysklands förbundskansler Angela Merkel läget på plats katastrofzonen – och säger att klimatarbetet måste trappas upp.

Förbundskansler Angela Merkel befinner sig i västra Tyskland för att med egna ögon bevittna översvämningarnas konsekvenser.

– Det är chockerande. Det är nästan som att det tyska språket inte har ord för den här typen av förödelse, säger Merkel och utlovar snabba stödpengar för återuppbyggnaden.

Ovädret beräknas ha orsakat skador för flera miljarder euro i Tyskland. Regeringen har meddelat att över 300 miljoner euro i ett första skede avsätts för akut stöd.

Merkel betonar även katastrofens koppling till den globala uppvärmningen, som enligt forskningen ökar förekomsten av extrema väderhändelser.

– Vi måste öka takten. Vi måste göra mer i kampen mot klimatförändringarna, säger hon.

Även Belgiens premiärminister Alexander De Croo har sagt att kopplingen till klimatförändringarna är uppenbar.

Det regnoväder som orsakat översvämningar, stor förödelse och död i framför allt västra Tyskland och Belgien har rört sig österut.

Undantagstillstånd utfärdades

Sent i lördags kväll utfärdades undantagstillstånd i distriktet Berchtesgadener i södra Bayern i Tyskland när omfattande regn orsakade översvämningar, rapporterar Berchtesgadener Anzeiger.

Flera boenden har evakuerats, och minst en person ska ha omkommit.

Även i tyska Sachsen varnar myndigheterna för en påtaglig risk för översvämningar i flera byar på gränsen mot Tjeckien.

I Österrike är räddningstjänsterna i Salzburg och Tyrolen försatta i högsta beredskap efter att landets vädertjänst utfärdat varningar för stora regnmängder som befaras kunna orsaka skred, översvämningar och trafikstörningar.

"Göra allt i vår makt"

Stadskärnan i den historiska staden Hallein, nära den tyska gränsen, står under vatten.

"Kraftiga regn och vindar har olyckligtvis orsakat omfattande skador på flera platser i Österrike", skriver förbundskanslern Sebastian Kurz på Twitter.

Sebastian Kurz och hans vicekansler Werner Kogler var snabba med att utlova ekonomisk katastrofhjälp till de drabbade områdena, enligt den österrikiska nyhetsbyrån APA.

– Bilderna från delar av Österrike och framför allt Hallein och Tyrolen är chockerande. Den federala regeringen kommer att göra allt i vår makt för att hjälpa de drabbade, sade Kurz enligt nyhetsbyrån.

I de områden i Tyskland och Belgien som drabbades av regnovädrets förödelse tidigare i veckan fortsätter det mödosamma arbetet med att rensa bort bråte och lera, i takt med att vattenmassorna börjat sjunka undan.

Över 190 döda

Belgien har kallat in militären för att söka efter människor i staden Pepinster, där fler än tio hus kollapsat. Fortfarande saknas runt 160 personer i landet. Närmare 40 000 hushåll saknar dessutom el och enligt myndigheterna är bristande tillgång på rent dricksvatten ett stort problem.

I Tyskland har minst 160 personer omkommit i översvämningarna. Enbart i regionen Rheinland-Pfalz har polisen bekräftat att 110 personer har dött och 670 har skadats.

I Belgien har minst 31 personer omkommit.

På plats i översvämningsdrabbade staden Schuld beskriver förbundskansler Angela Merkel situationen som chockerande. Bild: Christof Stache/AP/TT
Höga vattennivåer i Berchtesgadener i Bayern i Tyskland, där undantagstillstånd har utlysts till följd av översvämningar och lerskred. Bild: Kilian Pfeiffer/AP/TT