KRIGET I UKRAINA

ÖB: Ryskt motiv saknar verklighetsförankring

– Invasionen är ett brott mot folkrätten och mot våra mest grundläggande värderingar och principer, säger överbefälhavare Micael Bydén. Arkivbild. Bild: Jens Ökvist/TT

Ukrainakriget (TT)

Överbefälhavare Micael Bydén dömer ut den ryska förklaringen till invasionen av Ukraina som "en hemsnickrad historisk berättelse som helt saknar verklighetsförankring".

Han manar samtidigt till svensk vaksamhet.

– Den ryska tröskeln för att använda militärt våld har varit låg över tid, men nu har den låga tröskeln trampats ned i Ukrainas bördiga jord och mina tankar går till det ukrainska folket, säger ÖB i ett filmat tal riktat till försvarets samtliga medarbetare, publicerat på myndighetens hemsida.

Den ryske presidenten Vladimir Putin har som förklaring till invasionen bland annat spridit lögner om att det pågår ett folkmord på ryssar i östra Ukraina. ÖB säger att den ryska motiveringen till invasionen helt saknar verklighetsförankring och att ansvaret för det lidande och den död som nu sker vilar helt på den ryska ledningen.

– Invasionen är ett brott mot folkrätten och mot våra mest grundläggande värderingar och principer, säger Bydén.

Rysslands agerande är enligt ÖB en del i en större konfrontation med EU, Nato och USA. Men just nu syns inga oroväckande ryska militära rörelser längs Sveriges gränser, uppger han.

Enligt ÖB råder stor samsyn med Sveriges internationella partner när det gäller den rådande situationen. Han vänder sig sedan direkt till Försvarsmaktens anställda:

– Utgå från att det allvarliga läget kommer att bestå. Lägg din kraft på din uppgift och ditt bidrag till förbandets förmåga.

– Vi ska alla vara vaksamma och beredda att agera när och där det behövs, samtidigt som vi har uthållighet över tid, fortsätter Bydén.