CORONARESTRIKTIONERNA

Nya restriktioner på gång i Danmark

Bild: Johan Nilsson/TT

Danmark (TT-Ritzau)

Danmark kan komma att införa krav på munskydd i kollektivtrafiken och i butiker, samt coronapass för offentliga tillställningar.

För att minska smittspridningen vill Danmarks regering införa nya restriktioner. På inrådan av Epidemikommissionen föreslår regeringen att det från och med måndag 29 november ska bli krav på munskydd i kollektivtrafiken och i handeln samt vid besök på vårdinrättningar som sjukhus och äldreboenden.

Kraven på coronapass kan utökas och ska då uppvisas på statliga arbetsplatser och inom vuxenutbildningen samt hos frisören, på solarier och massagesalonger. Passkravet föreslås också gälla vid offentliga inomhusevenemang med fler än 100 deltagare och utomhusarrangemang med fler än 1 000 deltagare.

För att restriktionsförslaget ska bli verklighet måste det godkännas av Folketingets epidemiutvalg (ett av Folketingets utskott), som sammanträder i eftermiddag med start klockan 17.

Danmarks coronasiffror har ökat kraftigt sedan mitten av oktober, enligt Danmarks radio och myndigheterna hyser farhågor om att sjukhusen kan bli överbelastade om ökningen fortgår. Under det senaste dygnet vårdades 435 personer med covid-19 på sjukhus och 49 av dem fick intensivvård. Sundhedsstyrelsen uppskattar att sjukhusen maximalt kan ha 800-1000 inlagda och ge intensivvård till 150-200 patienter.

Jan Samuelsson/TT