ELKRISEN

Myndigheter ska spara el: "Alla måste bidra"

Civilminister Ida Karkiainen. Arkivbild. Bild: Marko Säävälä /TT

Ekonomi (TT)

Regeringen ger Sveriges myndigheter i uppdrag att spara energi. Något man hoppas ska kunna ge effekt på elräkningarna redan till vintern. Men hela samhället uppmanas spara.

Hela samhället måste spara på energi. Det var budskapet på en presskonferens med civilminister Ida Karkiainen och energiminister Khashayar Farmanbar på tisdagen.

Regeringen kommer nu att ge närmare 200 myndigheter i uppdrag att snabba på arbetet med att minska sin energianvändning.

– Avgörande för att hålla priserna nere inför kommande vinter är att minska energianvändningen av alla energislag. Här är det viktigt att hela samhället bidrar till att minska energianvändningen. Den statliga förvaltningen och offentliga sektorn kan och ska gå före för att visa vägen, säger Ida Krakiainen.

Målet är att energibesparingen ska ge effekt på elpriserna redan till vintern.

Utöver det ger regeringen länsstyrelserna i uppdrag att stötta kommuner och regioner för att även de ska spara på energi.

Enligt energiminister Khashayar Farmanbar är energieffektiviseringar en underutnyttjad potential. Han hänvisar till en rapport från Energiforsk som visar att om hela Europa minskar sin användning med 5 procent så skulle priserna i sydligaste Sverige vara på samma nivå som förra hösten.

– Det ger en viktig bild av den enorma potential som energibesparing har för att minska elpriserna, säger han.

Khashayar Farmanbar säger vidare att varje sparad kilowattimme minskar sårbarheten när Ryssland vill påverka energipriserna.

– Vi alla behöver ta vårt ansvar. Vi har gett ett uppdrag till Myndighetssverige, men även privatpersoner och företag måste göra sin viktiga insats, säger han.

Johanna Ekström/TT

Beata Wallsten/TT