USA:S EKONOMI

Miljardregn i Silicon Valley – trotsar domedagsprofetior

Bild: Mostphotos

Lokalerna i techdalen Silicon Valley står övergivna i spåren av det ökade hemarbetet under corona. Men det är en missvisande bild. Här strömmar pengarna in som aldrig förr, skriver DN.

Under första halvåret 2021 slog investeringarna från riskkapitalister i Silicon Valley alla tidigare rekord. Mer än 190 miljarder dollar pumpades in i nya startup-företag och 152 nya företag gjorde så kallade ”megarounds”, vilket betyder att de fick minst 100 miljoner dollar i nya investeringar.

Vidare har 39 nya Silicon Valley-företag har redan börsnoterats under det senaste halvåret vilket har bidragit till en 35-procentig uppgång Nasdaq, USA:s börsindex för tekniksektorn.

Som ett led i detta har delstaten Kalifornien passerat Storbritannien och Frankrike som världens femte största ekonomi.

Många trodde att Silicon Valley skulle falla ihop under pandemin, då ingen skulle våga investera i högriskföretag och startups längre. Men det blev precis tvärtom, säger Carl Fritjofsson, investerare på Creandum i San Francisco.

Trots distansarbetet tror flera att Silicon Valley kommer att behålla sin roll som tech-kluster i framtiden. Det kommer fortfarande vara en viktigt ekosystem för tech-utvecklingen och ett för geografiskt nav för talang.

Dagens Nyheter: Rekordstora investeringar – domedagsprofetian slog fel i techdalen