CORONARESTRIKTIONERNA

Kraftig ökning av smitta i Sverige

Britta Björkholm, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten, vid en av pressträffarna om läget under coronapandemin. Arkivbild. Bild: Duygu Getiren/TT

Coronaviruset (TT)

Smittspridningen ökar kraftigt i landet. Även antalet patienter på iva ökar.

– Av de 61 som lades in förra veckan var 75 procent ovaccinerade, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Antalet bekräftat smittade i Sverige har ökat kraftigt senaste veckan och sammanlagt har nu 1 375 267 personer smittats med coronaviruset, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Siffran innebär en kraftig ökning av antalet covid-19-fall i landet, samtidigt som det har skett en ökning av patienter inom slutenvården och på intensivvårdsavdelningar, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Hon uppmanar människor att vaccinera sig, och att stanna hemma och testa sig vid symptom.

– Det är också viktigt att alla tar råden och rekommendationerna som nu finns på plats på allvar och följer dem så långt som möjligt, säger hon.

Ökning på iva

Andelen positiva bland de testade var 19 procent. Veckan innan var det 9 procent.

– Så det är en skarp ökning där också, säger Björkholm.

Ökningen av patienter på iva motsvarar ännu inte den ökade smittspridningen, eftersom sjukhusinläggningar sker ett par veckor efter smittotillfället.

– Av de 61 som lades in förra veckan var 75 procent ovaccinerade, säger hon.

Risken är tolv gånger högre bland ovaccinerade att behöva vård på iva.

– Vaccinet är det bästa medlet mot svår sjukdom i covid-19, säger hon.

39 dödsfall

Det senaste dygnet har 39 dödsfall rapporterats in. Sammanlagt har 15 369 personer i Sverige avlidit i sviterna av covid-19.

Under vecka 50 rapporterades 44 personer avlidna. Tidigare har det varit något lägre antal per vecka. Helgerna kan ha påverkat rapporteringen av avlidna, enligt Björkholm.

Globalt är det högst smittspridning i Europa just nu.

– Det är en hög smittspridning på många håll, säger hon.

Ett antal länder har precis som Sverige sett en snabb ökning under den senaste tiden. Många av länderna med skarp ökning tidigare har börjat vända nedåt.

I Sverige är incidensen på 14 dagar drygt 1 032 fall per 100 000 invånare. Ökningen av antalet nya fall under den senaste veckan är över 100 procent i Sverige.