ELKRISEN

Inte givet att elstödet försenas

Det är nu upp till energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och regeringen att avgöra om det föreslagna elstödet också ska anmälas till EU-kommissionen för granskning. Arkivbild. Bild: Lars Larsson / TT

Ekonomi (TT)

Myndigheterna som hanterar elstödet till konsumenter och företag är inte överens om det riskerar att försenas ytterligare.

Bollen ligger nu återigen hos regeringen.

När Energimarknadsinspektionen (EI) i går gav grönt ljus, med en viktig komplettering om ett ersättningstak för storförbrukare, till Svenska kraftnäts och regeringens modell för elstöd kom Svenska kraftnät med en varning: Kompletteringen som inspektionen gjort kan innebära att stödet försenas.

Utlovat besked

Tidigare har regeringen utlovat ett besked i november om när utbetalningar till hushåll, företag, myndigheter och föreningar kan ske. För några veckor sedan var bedömningen från regeringen att pengar kan dröja till efter nyår.

Svenska kraftnäts varning baseras på att den del av elstödet som ska gå till företag kan behöva anmälas till EU-kommissionen. Det kan vara nödvändigt med en genomgång om företagsstödet går att förena med reglerna för statsstöd.

Enligt EI har flera andra medlemsländer anmält liknade typer av företagsstöd till kommissionen. Men inspektionen håller inte med att en anmälan skulle behöva försena utbetalningarna.

Berörs inte

Stöden till hushållen berörs inte av reglerna och det kommer ändå att ta en tid för Svenska kraftnät, och Försäkringskassan som ska sköta själva utbetalningarna, att rigga ett system för det.

"Det gör att en eventuell ansökan om statsstöd rent faktiskt inte behöver betyda en försening i utbetalningarna.", skriver Elin Broström , enhetschef på EI:s avdelning för marknadsövervakning, i en kommentar till TT.

Men Svenska kraftnät är fortsatt inte övertygat. Så här svarar generaldirektör Lotta Medelius Bredhe i en skriftlig kommentar till TT på EI:s invändning.

"Vi tog emot beslutet i går och håller på att analysera det. Vi har en del frågetecken som vi behöver räta ut och innan dess kan vi inte bedöma konsekvenserna för tidsplanen. Men vi ser fortsatt en risk för försening som är kopplade till statsstödsregelverket samt hur snabbt en ansökan kan formuleras och hanteras".

Hade inte gått

Elin Broström framhåller att det enligt de regler som finns inte hade gått att säga ja till Svenska kraftnäts taklösa modell. Kompletteringen som EI lade till innebär att storförbrukare i södra Sverige i elområde 4 kan få max 2,37 miljoner i ersättning utan att skicka in en ansökan som visar att de faktiska kostnaderna varit högre. För mellersta Sverige, elkunder i elområde 3, ligger taket på 1,5 miljoner kronor.

EI motiverar taket med att storförbrukare annars skulle kunna få betalt för kostnader de inte haft – om de haft fasta elavtal som inneburit att de inte drabbats av rusande elpriser.

"En modell som innebär stöd på i vissa fall flera hundratals miljoner kronor till storförbrukare, som genom prissäkring inte drabbats av de höga elpriserna, är inte förenligt med krisinterventionsförordningen", kommenterar Elin Broström.

Alternativt avslag

Hon tillägger att myndigheten inte hade inte kunnat göra en annan bedömning än den som gjordes och lagt in kompletteringen.

"Alternativet hade varit att avslå Svenska kraftnäts ansökan."

Totalt har Svenska kraftnät flaskhalsavgifter till en summa om 55,6 miljarder tillgängliga för att betala ut som elstöd. Men med det tak Energimarknadsinspektionen satt för storförbrukare är bedömningen att uppemot 40 miljarder kan täcka stödet.

TT söker Ebba Busch för en kommentar om vad regeringen gör nu.

Lars Larsson/TT

Olle Lindström/TT

Maria Davidsson/TT