KLIMATOMSTÄLLNINGEN

IEA: Energiomställningen går för långsamt

Förnybara energikällor som vind och sol fortsätter att växa snabbt i världen, enligt IEA. Bilden är från en vindkraftsfarm i Wyoming i USA. Bild: Matt Young/AP/TT

Energi (TT-AFP)

Förnybara energikällor som vind och sol växer snabbt och försäljningen av elfordon satte nya försäljningsrekord 2020. Men den globala övergången till ren energi går för långsamt för att klimatmålen ska uppfyllas, enligt det internationella energiorganet IEA.

– Vi investerar inte tillräckligt för att möta framtida energibehov och osäkerheterna sätter scenen för en volatil period framåt, säger IEA:s chef Fatih Birol.

Med bara veckor kvar till FN:s klimattoppmöte publicerar IEA sin årliga rapport World Energy Outlook. På mötet kommer länderna att pressas om åtgärder för att nå Parisavtalets mål att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader jämfört med förindustriell tid.

För att nå dit pekar IEA på att de globala utsläppen måste nå nettonoll 2050 och då krävs enligt energiorganet att investeringarna i rena energiprojekt och infrastruktur mer än tredubblas de kommande tio åren.