DEN AKUTA ELKRISEN

Gaspriset väntas inte sjunka

Naturgas har blivit en het råvara i den europeiska energikrisen. Arkivbild Bild: Koji Sasahara AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Priset på naturgas i Europa – en viktig faktor bakom priset på el i Sverige – kommer troligen ligga kvar på höga nivåer i två år till, enligt Chris O'Shea, vd för den brittiska energijätten Centrica. Han ser begränsade utsikter för ökat utbud.

– Det finns ingen anledning att tro att energipriserna kommer att sjunka snart. I prissättningen på marknaden ser det ut som att vi kommer att ha höga gaspriser i ett och ett halvt eller två år till, säger Chris O'Shea i en intervju med brittiska BBC.

Priset på naturgas på den holländska råvarumarknaden – som då den europeiska kraftmarknaden är sammankopplad även påverkar svenska elpriser – sköt i höjden i oktober. Den 21 december slogs ett historiskt rekord på nästan 188 euro per megawattimme. Priset har sedan dess fallit tillbaka till drygt 80 euro per megawattimme, men även detta är historiskt 3-4 gånger dyrare än normalt.

Under de fem åren före höstens pristopp pendlade naturgaspriset kring 20-30 euro per megawattimme, med ett bottennapp under 3:40 euro när Europa var till stora delar nedstängt i maj 2020.

Trycket uppåt på naturgaspriset i Europa hänger bland annat samman med att Ryssland bromsat flödet av gas till EU.