FÖRETAGANDE I PRAKTIKEN

Forskare tipsar: Så fattar du rätt beslut även under stress

Bild: Mostphotos

Stress är ett vanligt inslag i vardagen som egenföretagare eller anställd. För Magasinet t: förklarar stressforskaren Dan Hasson hur du kan fatta effektiva beslut under press genom att få kontroll över stressen.

När stress uppstår mobiliserar kroppen extra kraft och energi, något som absolut kan vara till din fördel. Enligt Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare, handlar det om att få kontroll över stressen och istället för att lägga fokus på ”hotet”, som utlöser stressen, bör du systematiskt jobba för att uppnå dina mål.

Ofta i en stressig situation vill hjärnan automatiskt ta ett instiktivt beslut och du får tunnelseende. För att motverka detta kan du träna in en ny reaktion, vilket hjälper dig att i framtiden fatta beslut som du kan känna dig nöjd med.

– Vilka företag klarar sig bäst i turbulenta tider? Jo, de som jobbar processinriktat mot tydliga mål. Man går från good till great eller från bad till great. Det handlar om beteenden och om copingstrategier, som också utgör grunden i effektiv stresshantering, säger Dan Hasson, till Magasinet t:.

T: Stressystemet är gjort för att aktiveras under en kort stund. Därefter behöver kroppen vila och återhämta sig för att andra viktiga kroppsliga funktioner ska få utrymme.